ویروس کرونا
ویروسهای کرونا خانواده بزرگی از ویروسها هستند که میتوانند حیوانات و انسانها را بیمار کنند.
تعداد زیادی از ویروسهای کرونا که تاکنون شناختهشدهاند، موجب ابتلا انسانها به طیفی از عفونتهای دستگاه تنفسی میشوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماریهای شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.
ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است عامل ابتلا به بیماری کووید-19 است.
کووید-19
ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید-19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.
تشخیص
سازمان جهانی بهداشت پروتکلهای متعددی برای آزمایش این بیماری منتشر کردهاست.شیوه استاندارد آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز رونوشت بردار معکوس (rRT-PCR) به صورت ریل تایم است. این آزمایش از طریق نمونههای تنفسی تهیه شده از روشهای گوناگون از جمله سواب حلقی یا نمونهٔ خلط سینه انجام شود. نتایج عموماً ظرف چند ساعت تا دو روز قابل دسترسی است. آزمایش خون را هم میتوان مورد استفاده قرار داد ولی برای این کار دو نمونه خون که با فاصله دو هفته از هم گرفته شده باشند مورد نیاز است و نتایج ارزش فوری چندانی ندارند.
تشخیص بیماری کووید-19 در مراحل اولیه ابتلا به ویروس،در جهت جلوگیری از سرایت بیماری به افراد بیشتر جامعه و همچنین سهولت و اقزایش کیفیت درمان موثر ،در صورت تشخیص سریع و دقیق،اهمیت فراوانی دارد.در نتیجه روشی که در مراحل اولیه بیماری و با دقت بیشتری توانایی شناسایی بیماری را داشته باشد از اهمیت بیشتری برخوردار است.
تست تشخیص سریع کرونا و تست تشخیص مولکولی کرونا:
تست مولکولی کرونا:
اگر شما یکی از علائم ابتلا به بیماری عفونی حاد تنفسی کرونا Covid-19 مثل سرفه، تب شدید و درد شدید بدن را داشته باشید، انجام این آزمایش برای شما ضروری است. آزمایش ژنتیکی ریل تایم پی سی آر (RT-PCR) ، از طرف سازمانهای بهداشت جهانی و مرکز کنترل بیماریهای عفونی، به عنوان دقیقترین روش تشخیصی ویروس کرونا SARS-CoV-2 یا کووید-19 (COVID-19) معرفی شده است. با استفاده از این تست ماده ژنتیکی ویروس کرونا Covid-19 که RNA نامیده می شود، در نمونه های دستگاه تنفسی، بینی و حلق شناسایی می شود. بر اساس نتایج حاصل از روش RT-PCR میتوان اطلاعات دقیقی از حضور و تعداد ویروس کووید-۱۹ موجود در نمونههای بالینی را مورد بررسی و شدت بیماری فرد بدست آورد. از اینرو، این روش در تشخیص و بررسی روند درمان بیماری کووید-۱۹ بسیار قابل اعتماد میباشد.
انجام تست مولکولی کووید-19 در گروههای افراد پر خطر ضرورت بیشتری دارد. براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، افراد پر خطر برای ابتلا به بیماری کووید-۱۹ عبارتند از: افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای همچون فشار خون بالا، مشکلات قلب و ریه، دیابت، اختلالات سیستم ایمنی، و سرطان. کارمندان بخش مراقبتهای پزشکی نیز در گروه افراد پر خطر قرار گرفته میشوند و به محض نشان دادن علائم خفیف بیماری ملزم به انجام تست COVID-19 RT-PCR میباشند.
باید توجه داشت که در افراد مشکوک مبتلا به عفونت کووید-۱۹با علائم بسیار شدید و پیشرفته بیماری، نیاز به انجام این آزمایش نمیباشد و در کوتاهترین زمان ممکن میبایست تحت مراقبتهای بیمارستانی قرار گیرند.
آزمایش کرونا به روش RT-PCR تنها روش تشخیص قطعی این بیماری میباشد.
پس از ورود ویروس به مجاریتنفسی فوقانی فرد (بینی و حلق)، ذره ویروسی در آنجا ساکن میشود. در این شرایط بیمار علائم خفیفی از بیماری را همچون بدن درد، آبریزش بینی، گلودرد و اسهال بروز میدهد. در صورتی که سیستم ایمنی فرد در وضعیت مناسب نباشد (افراد مسن یا مبتلا به بیماریهای زمینهای) و یا شدت آلودگی فرد زیاد باشد (کادر بهداشت و درمان)، آنتیبادیهای اختصاصی و کافی برای از بین بردن ویروس ترشح نمیشود. در این صورت ویروس کرونا در بدن بیمار زنده مانده و به سمت مناطق تحتانی دستگاه تنفس (نای، نایژه و ریه) پیشروی میکند. علائم بیماری کرونا شدت بیشتری پیدا کرده و به صورت تب، سرفه خشک و احساس خستگی مشاهده میشوند. با دسترسی ویروس کووید-۱۹ به ریه بیمار، ویروس از طریق پروتئینهای سطحی خود به سلول های ریه اتصال می یابد، به درون آنها وارد میشود و با در اختیار گرفتن سیستم ژنتیکی فرد شروع به تکثیر میکند. در این مرحله سلول های ریه بیمار به کارخانه تولید ویروس تبدیل می شوند. ویروس کووید-۱۹ پس از تکثیر فراوان در هریک از سلولهای ریه آنها را تخریب کرده و از آنها خارج می شود، سپس به درون سلول های دیگر وارد میشود و شدت عفونت افزایش می یابد. بنابراین تمام قطرات و ترشحات تنفسی فرد آلوده به ویروس کووید-۱۹ حاوی ذرات ویروس کووید-19 می باشند
تست سریع کرونا:
برای تشخیص سریع ویروس کرونا، از آزمایش آنتی بادی استفاده می کنند.
آنتی بادی ها در واقع پروتئین هایی هستند که بر اثر پاسخ سیستم ایمنی هومورال به صورت اختصاصی برای مبارزه با باکتری یا ویروس مهاجم تولید می شوند.
آزمایش آنتی بادی ویروس کرونا، می تواند نشان دهد که آیا قبلا در معرض ویروس عامل کووید ۱۹ بوده اید و به آن آلوده شده اید یا خیر. در واقع تست سریع، به دنبال آنتی بادی هایی است که توسط سیستم ایمنی بدن انسان در پاسخ به یک تهدید خارجی مانند وجود یک ویروس ساخته می شود.
متخصصان دو نوع آنتی بادی ضد کووید-19 را آزمایش می کنند:
- آنتی بادی های IgM (ایمونوگلوبین ام)، که در اوایل عفونت ایجاد می شوند.
این آنتی بادی معمولاً از روز هفتم شروع به افزایش میکند با این وجود، در بسیاری از افراد علیرغم ابتلا به ویروس این آنتیبادیها با روشهای موجود قابلشناسایی نیست لذا منفی بودن سنجش تیتر آنتی بادی دلیل بر رد گزارش مثبت مولکولی یا نادیده گرفتن علائم بالینی نمیشود و تفسیر این موارد باید توسط پزشک انجام شود.
- آنتی بادی های IgG (ایمونوگلوبین جی)، که متعاقبا بعد از بهبودی بیمار ظاهر می شوند.
بهطور معمول از روز ۱۴ بعد از ابتلا به کرونا، بدن علیه این ویروس آنتی بادی به نام IgG ترشح میکند که این آنتی بادی میتواند تا حدودی ایمنی نسبی علیه این ویروس ایجاد کند.
حدود 4 هفته طول می کشد تا بدن فرد آلوده به ویروس، آنتی بادی های IgM را تولید کند. اما محققان مطمئن نیستند که دقیقا چه مدت زمانی طول خواهد کشید تا این اتفاق در مورد کرونا رخ دهد.
برای فهمیدن این موضوع آزمایشات بیشتری در این حوزه لازم است.
آزمایش های آنتی بادی می توانند نشان دهنده میزان شیوع کووید-19 باشند. زمانی که محققان بدانند چه کسانی ویروس را داشته اند ، می توانند دریابند که این ویروس بیشتر افراد را چقدر بیمار میکند. محققان میتوانند بررسی کنند که اگر افرادی که دچار این بیماری شده اند دوباره در معرض آن قرار بگیرند ، چه اتفاقی میفتد. زمانی که این اطلاعات با سایر اطلاعات علمی ترکیب شوند ، به محققان کمک می کنند تا بفهمند چه کسانی ممکن است نسبت به ویروس مصون باشند.
امید بر این است ، افرادی که دارای آنتی بادی COVID-19 بودند بتوانند هر چه سریعتر با خیال راحت به کار و زندگی عادی خود برگردند. این آزمایشات همچنین ممکن است به یک درمان آزمایشی مخصوص کرونا به نام پلاسما بهبودیافته کمک کنند..
پلاسما بخش مایع خون شماست .محققان در حال مطالعه این موضوع هستند که چگونه اهداء آنتی بادی های موجود در پلاسما افرادی که از کرونا بهبود یافته اند ، ممکن است به کسانی که به ویروس مبتلا هستند کمک کند. یک نظریه این است که ممکن است این پلاسما به افراد بیمار کمک کند تا سریعتر بهبود یابند و همچنین بخاطر داشته باشید که آزمایشهای فعلی آنتی بادی نمی توانند به شما بگویند که نسبت به کرونا ایمن هستید یا خیر. زیرا نمی دانیم این آنتی بادی ها چه مدت می توانند از شما در برابر ویروس کرونا محافظت کنند. و برای تشخیص ویروس نباید از این آزمایش ها استفاده کرداما تحقیقات بیشتری لازم است.
در حال حاضر تستهای سرولوِژی با روش الیزا (ELISA) برای تشخیص سابقه ابتلا به بیماری کووید-۱۹ پیشنهاد می شوند. با این وجود بر اساس نتایج بدست آمده از مطالعات اپیدمیولوژیک، تفسیر نتایج منفی بدست آمده از آزمایشهای سرولوژیک قابل اعتماد نمی باشد.
زمان ایده آل برای انجام تست کرونا:
در روش تشخیص مولکولی میزان نتیجه منفی کاذب در روز ظهور علائم ممکن است حدود ۳۵ درصد باشد ولی با پیشرفت بیماری این میزان کمتر میشود. بنابراین زمان نمونهگیری برای انجام آزمایش یکی از مهمترین عوامل صحت و اعتبار، نتیجه آزمایش است. در مورد آزمایش تشخیص سریع آنتیژن، ۵ تا ۷ روز پس از بروز علائم زمان ایده آل برای آن است. در این دوره زمانی معمولا تعداد ویروس موجود در ترشحات تنفسی برای تشخیص کافی است. سایر عوامل مهم که میتوانند از نتایج نادرست پیشگیری کنند، در دسترس بودن کیتهای با کیفیت، معتبر سالم و کارکنان آموزش دیده و متبحر است.
مزایای تست مولکولی کرونا نسبت به تست سریع کرونا:
- دقت تست های PCRدر نمونه های تهیه شده از ترشحات ریه توسط نمونه برداری بیش از ۹۰ درصد بوده و در سایر نمونه ها ، دقت آن بسته به نوع نمونه گیری، تیتر ویروس ، نوع کیت مصرفی و ... تحت تاثیر قرار می گیرد.
- از نقاط ضعف روش تشخیص آنتیژن با استفاده از وسایل تشخیص سریع، حساسیت نسبی کمتر آن در مقایسه با روش تشخیص مولکولی است و این تست تنها محدود به افراد علامتدار می باشد.بنابراین از وسایل تشخیص سریع اساسا باید در افراد علامت دار برای تشخیص بیماری استفاده کرد و موارد استفاده از آن در افراد بیعلامت بسیار محدود است چون این انتظار وجود دارد که به دلیل تعداد ویروس کمتر در افراد بدون علامت، موارد منفی کاذب بیشتری مشاهده شود.
- ضمنا ظرفیت انجام آزمایش آنتیژن با استفاده از وسایل تشخیص سریع، چون این آزمایش معمولا یکجا و همزمان برای تعداد زیادی از بیماران انجام نمیشود، محدودتر از آزمایش تشخیص مولکولی است. در آزمایشگاه تشخیص مولکولی ممکن است برای دهها و یا صدها نمونه بیمار به طور همزمان آزمایش انجام شوند.
- تست مولکولی امکان تشخیص بیماری قبل از بروز علائم را به کادر درمان می دهد و امکان استفاده از دارو های ضد ویروس را فراهم می کند.
مزایای تست سریع نسبت به تست مولکولی کرونا:
- در مراکزی که امکان انجام آزمایش آنتیژن ویروس به روش تشخیص سریع را خواهند داشت، نیازی به ارسال نمونه به محل دیگر وجود نداشته و نتیجه هر آزمایش معمولاپس از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قابل گزارش خواهد بود.
- برای انجام آزمایش تشخیص آنتی ژن ویروس نیاز به تجربه و مهارتی که برای آزمایش تشخیص مولکولی واجب است، وجود ندارد.
- آزمایش آنتیژن ویروس کووید-۱۹ به تجهیزات و امکانات ساده و ارزانتری نیاز دارد و برای انجام آن رعایت همان استانداردهای مرکز نمونه برداری کافی است.
- برای انجام آزمایش تشخیص مولکولی نمونه دستگاه تنفسی باید به آزمایشگاههای معینی که تعداد آنها زیاد نیست، منتقل شود.
بسته به بارِ کاری و تعداد نمونهای که آزمایشگاه دریافت میکند و میتواند با افزایش مراجعات در هنگام شدت گرفتن موج بیماری افزایش یابد، نتایج حتی دیرتر از ۴۸ تا ۷۲ ساعت در دسترس قرار گیرد.
طریقه ی تحلیل تست کرونا:
دیدگاه خود را بنویسید